Renover trapperne; udskiftning af trappebelægninger med trappemåtter

Hvis trappebeklædningen er slidt, er det tid til at udskifte den. I denne blog tager vi dig igennem renoveringen af en trappe med slidt tæppe til en trappe med smukke Micostep syntetiske trappetrinstæpper.

Skær trappebeklædningen over i et sted, så du kan fjerne den i stykker fra trappetrinene. Trappebeklædninger limes ofte, og der efterlades altid limrester på trappen. Normalt er den gamle trappebeklædning også hæftet for at forhindre forskydning. Mange af hæfteklammerne forbliver i trappetrinene og andre dele af trappen. Fjern forsigtigt hæfteklammerne med en skruetrækker og en tang for at minimere skader på trappen. Du bliver nødt til at reparere eventuelle skader senere.

Fjern klæbemiddelrester fra trappen

Inden du fjerner limresterne fra trappen, skal du først vide, om den anvendte tæppelim er vandbaseret eller ej. Især ved gamle trapper er tæppelimen ofte ikke vandbaseret. Hvis du ikke er sikker på, om tæppelimen er vandbaseret, skal du først følge proceduren for fjernelse af limrester til vandbaseret tæppelim.

Fjern vandbaseret klæbemiddel fra trapper

Er tæppet på din trappe blevet påført vandbaseret klæber? Fortsæt derefter som følger for at fjerne klæbemiddelrester fra dine trapper uden at bruge kemikalier.
Brug sæbevand og håndsæbe. Sørg for, at der ikke kan løbe vand gennem sprækkerne, og tap dem eventuelt eller brug nogle gamle klude. Fugt trinene med limrester med en våd klud. Du kan også påføre sæbevandet med en plantesprøjte. Sørg for, at stykkerne med limrester er fugtet godt. Du lader sæbevandet stå i fire timer. Fugt derefter trappen med klæbemiddelrester igen og vent yderligere fire timer. Prøv derefter at fjerne klæbemiddelresterne fra trappen med en spartel.

Fjern limrester fra trapper med cola.

Heldigvis, hvis du har at gøre med tæppelim, der ikke er vandbaseret, er der også en ikke-kemisk måde ved at fjerne tæppelimen med Cola. Og så gerne Coca Cola. At fjerne lim fra trappen med cola er et praktisk trick. Fugt trinene med limrester med Cola og lad colaen trække et par minutter. Du kan derefter fjerne klæbemiddelresterne med en spartel. Colaen blødgør limen og får den til at løsne sig fra trappen.

Er limresterne meget genstridige og kan ikke fjernes med Cola? Så er der ingen anden mulighed end at fjerne limresterne på din trappe med malerskraber og malerbrænder. Sørg for, at malingresterne ikke brænder på, og brug en passende mundkappe. De dampe, der skabes, er meget usunde at indånde.

Fjern klæbemiddelrester med et kemisk opløsningsmiddel

Kan limen ikke fjernes med cola, vand og/eller malerskraber, er der en anden mulighed. Du kan prøve, om et opløsningsmiddel tilbyder en løsning. Bison, HG og Alabastine er mærker, der har limfjernere i deres sortiment, som fås hos isenkræmmere som Bauhaus, Jemogfix, Harald Nyborg eller specialforretninger i maling. Du kan læse hvordan du påfører denne limfjerner i vejledningen, der følger med limfjerneren.

Maling af trappen efter fjernelse af limrester

Når du har fjernet klæbemiddelresterne på din trappe, skal du gøre trappen støv- og fedtfri. Du kan så reparere skaderne på trappen med træspartel. Brug helst en to-komponent træspartel. Efter at træspartelmassen er hærdet, slibes trappen.
Det er bedst at forsegle revner og sømme med en akryl fegningsmasse der kan males. Brug ikke silikonefugemasse, da det er svært at male over.

Brug en vandbaseret primer til at grunde trappen. Når grunderen er tør, kan du male trappen med en vandbaseret maling, som fx S2U fra Sigma.
Til indendørs anvendelser anbefales brugen af vandbaserede lakker, fordi terpentinbaserede lakker vil misfarves med tiden, og hvide farver bliver gule.

Lægning af trappetrinstæpper

Når din trappe er helt klar, lad malingen hærde i et par dage, før du monterer Micostep syntetiske trappetrinstæpper. Det er vigtigt at vide, at selvom din trappe lige er blevet malet, er det stadig vigtigt at affedte dine trappetrin godt, inden du monterer trappetrinstæpperne. Du kan læse om den korrekte metode til montering af vores trappetrinstæpper på Micostep trappetrinstæppers hjemmeside.

Købe trappetrinstæpper i et byggemarked, boligforretning eller specialbutik?

Du kan købe trappetrinstæpper i mange forskellige butikker. Byggemarkeder eller boligforretninger tilbyder trappetrinstæpper af tæpper eller aluminium (Bauhaus, Jemogfix, Harald Nyborg, Jotex, Ruugs osv). Mange forventer, at IKEA også sælger trappetrinstæpper (hvilket i øvrigt ikke er tilfældet). Micostep er en specialbutik, når det kommer til plasttrappetrinstæpper. Fordelen ved at købe trappetrinstæpper eller trappemåtter fra Micostep (via trappetrinstaepper.dk) er, at vores tilbud er skræddersyet til det danske marked. Vores trappetrinstæpper passer til 99% af alle trapper. Trappetrinstæpper, som du køber i en isenkræmmer eller boligindretningsbutik, kommer ofte fra udlandet, hvor trapper har forskellige dimensioner, med det resultat, at de nyindkøbte trappetrinstæpper ikke passer ordentligt.

Micostep trappetrinstæpperne er lavet af plast og fås i mere end 10 farvekombinationer. De er meget mere holdbare og slides meget mindre end de tæppetrappetrinstæpper, som du køber hos Bauhaus, Jemogfix, Harald Nyborg, Jotex, ruugs, osv.